sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Raskaita päätöksiä

Terja täyttää tänään 24-vuotta, ja valitettavasti terveydentilassa olisi hieman toivomisen varaa. Hyvästä ruokahalusta ja syömisestä huolimatta tamma on hoikanpuoleisessa kunnossa, eikä meinaa saada 'lihaa luiden päälle' millään. Lähes päivittäisestä liikuttamisesta huolimatta Terjan lihakset ovat myös alkaneet tippua kokonaan, mutta ensin ajattelin tämän liittyvän vain normaaliin vanhenemiseen. Kuitenkin nyt asia alkoi huolestuttamaan minua enemmän, joten varasin ajan eläinlääkärille viime viikolle, ja nyt diagnoosiksi tuli selkeä Cushingin tauti.

Toistaiseksi vielä pohdin, mitä teen tamman kanssa, sillä se on minulle erittäin rakas. Terjalla kuitenkin on ikää jo melko paljon, mutta taudista huolimatta se voisi saada vielä vuosia onnellista elinaikaa pergolidimesyllaatti-lääkityksen avulla. Jalat ja muu kroppa Terjalla on onneksi kunnossa, joten tästä ei tarvitse huolehtia. Taivutuskokeissa tamma ei edes reagoinut lainkaan, joten pientä kulumaa kummempaa hevosella ei edes voi olla.

Näillä näkymin lääkitys aloitetaan ja katsotaan kuinka se vaikuttaa tammaan. Jos Terja vastaa siihen hyvin ja odotuksien mukaisesti, sitä voidaan jatkaa vielä vuosi tai pari hevosen kunnon mukaan. Joss Terja pysyy tyytyväisenä ja alkaa voimaan paremmin, en näe lääkitykselle mitään estettä, mutta jos sen vointi heikkenee selvästi tai se ei ala muuttua nykyisestä paremmaksi, saa rakas muumimammani laukkailla taivaslaitumille, sen sijaan että joutuisi kärsimään turhia tuskia.

-Taru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!