torstai 7. elokuuta 2014

Erikoispostaus: Miten Järviksen arki toimii

aikaisin aamulla töihin

Kuten monilla muillakin talleilla, myös meillä Järviluodossa on omat rutiinimme, jotka helpottavat päivittäistä elämää. Yleensä näin laidunkauden aikaan aamu alkaa hevosten liikuttamisella, sillä erityisesti tänä kesänä helteet ovat paahtaneet heti aamupäivästä alkaen. -Niimpä olen yleensä liikuttanut klo 06-08 välillä pari hevosta ja yleensä myös Anna on ratsastanut samalla kanssani oman osuutensa.


aamutarkastus

Aamutarkastuksen teemme n. klo 09.00 aamulla. -Käymme katsomassa jokaisen laitumen läpi, ja tarkistamme, ettei hevosilla ole haavoja tai että ne eivät onnu tai näytä muuten huonovointiselta ja mm. levitämme tervapohjaista ötökkämyrkkyä hevosiin. Yleensä me myös tilanteen mukaan tunnustelemme hevosten jalat pikaisesti läpi, jotta esim. turvotukset ja yms. huomattaisiin paremmin. Eritoten "oloneuvokset" tarkastetaan hyvin, sillä niillä ratsastetaan vähemmän ja niitä ei välttämättä tuoda talliin kuin pari kertaa viikossa, jolloin vammoja ei huomaisi hoitamisrutiinien yhteydessä.

Vesisankkojen ja -ammeiden täyttö tapahtuu samassa yhteydessä aamutarkastuksen kanssa. Laitumien luokse on raivattu pieni metsätie, jota pitkin pääsemme kuljettamaan vettä isossa säiliössä mönkkärin peräkärryssä, riittävän lähelle laitumia. Tämä tapa on todettu hyvin tehokkaaksi, joten samalla säästyy aikaa muihin päivän askareisiin.


hyvä kenttä hepan tiellä pitää

Aamutoimien jälkeen olemme yleensä joko pitäneet ruokatauon, tai sitten siirtyneet suoraan maneesin lanaamiseen ja kentän huoltoon. Kuumina kesäpäivinä sekä maneesin pohja että myös ulkokenttä kastellaan päivittäin pölyämisen välttämiseksi. Yleensä Anna on hoitanut tämän osa-alueen kokonaan, ja itse olen tehnyt sillä välin paperitöitä liittyen mm. kisojen järjestämiseen, palkkojen maksuihin ja täysihoitomaksujen arkistointiin.

lisäruokintaa loppukaudesta

Kentän huollon jälkeen, n. klo 13 hevoset saavat lisäruokinnan: liikutuksessa olevat hevoset majailevat samalla laitumella, joten ne on helppo ruokkia sankoista kauralla tmv. energiaa sisältävällä rehulla. Useimmiten loppukesästä jokaisella laitumella on kuivaheinäpaali, sillä yleensä laitumet ovat ja heinäkuun loppuun mennessä ehtineet nuupahtaa hieman. Kerran kesässä hevoset siirretään 1-2 viikoksi kokonaan tarhauksiin, jotta laitumet saisivat hieman levätä. Tarhauksissa kasvaa laidutamiseen sopivaa heinää myös jonkunverran, joten esim. arvokkaimmat kilpahevoset yleensä tarhaavat tallin pihassa läpi kesän. -Tarhaukset kuitenkin ovat niin isoja, että ne käyvät jopa pienestä laitumesta.


yöpuulle on hyvä mennä täydellä vatsalla

Seuraava lisäruokinta tapahtuu n. 20 aikaan illalla, jonka jälkeen n. klo 22 teen iltatarkastuksen. Iltatarkastuksella lisätään hoitavaa ötökkämyrkkyä tarpeen mukaan. Yleensä aamulla lisätty vesi riittää myös yön yli, jolloin vesiä ei enää illalla tarvitse täyttää.

kuvat © postauksen kirjoittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!